Pripomenula, že Slovenský zväz spracovateľov mäsa v týchto dňoch
avizoval od polovice apríla zdražovanie mäsa a mäsových výrobkov o 10 až
12 %. Mäso a mäsové výrobky by tak mali predávať do obchodov drahšie.
Po spravodlivom prístupe však podľa Holéciovej volajú aj slovenskí
chovatelia ošípaných, ktorí stále nedostávajú za svoje zvieratá takú
cenu, pri ktorej by na chove zvierat neprerábali.
Priblížila, že priemerná odbytová cena za kilogram (kg) živej jatočnej
ošípanej bola ešte vo februári na úrovni 90 centov, čo bola pre
chovateľov extrémne nízka cena. Za posledné týždne sa ceny zvýšili na
súčasnú úroveň približne 1,20 eura za kg živého zvieraťa. Aktuálne už
odbytové ceny ošípaných nestúpajú, takýto stav sa drží približne 6
týždňov. Vzhľadom na roky trvajúcu nepriaznivú situáciu v odvetví
a neustále zdražovanie samotného chovu ošípaných by chovatelia
privítali, keby sa zvýšenie odbytových cien za bravčové mäso, ktoré
avizovali spracovatelia, prejavilo aj na strane chovateľov.
Zdôraznila, že pohyby cien na pultoch v obchodných reťazcoch totiž často
nekopírujú nákupné ceny jatočných ošípaných. Ak obchody vedia zaplatiť
spracovateľom viac za mäso a výrobky z neho, prečo samotní chovatelia
tento fakt nepociťujú a predávajú ošípané spracovateľom so stratou,
pýtajú sa podľa nej chovatelia.
"Žiaduce je, aby aj naše odbytové ceny presiahli úroveň výrobných
nákladov na chov ošípaných. Ak máme hovoriť o ideálnej priemernej
celoročnej cene, tak by sa mala pohybovať na úrovni 1,30 eura za kg
živej jatočnej ošípanej. A to je už priaznivá cena, vďaka ktorej by
chovatelia mohli nielen udržiavať počty ošípaných, ale aj investovať do
opravy objektov a modernizovať chovy," uviedol Andrej Imrich zo Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku.
Dôvodom predchádzajúceho zníženia cien bola podľa Holéciovej situácia
s novým koronavírusom a stagnácia celosvetového obchodovania s bravčovým
mäsom – najmä pre africký mor ošípaných. Ceny na nemeckej burze
klesali, pretože sa zastavil vývoz najmä na ázijské trhy. V súčasnosti
už niektoré krajiny nanovo obnovili dovoz bravčoviny z Nemecka –
napríklad Hongkong, čo malo vplyv na oživenie obchodovania.
Dodala, že slovenskí chovatelia pevne dúfajú, že cena zo súčasných 1,20
eura pôjde ešte hore, aby sa im oplatilo chovať ošípané a zároveň nielen
udržiavať chovy, ale investovať do nich a tak zvyšovať aj potravinovú
sebestačnosť v tejto komodite.